Nasza Gmina
Sołectwa
Urząd Gminy
Rolnictwo
- Szczegóły
-
Opublikowano: 30 grudzień 2014
-
Odsłony: 12857
W Gminie przeważają gleby klasy IV - 60% oraz III - 24 %, pozostałą część stanowią gleby słabe ok. 16%. Uprawiane są głównie: pszenica, żyto, jęczmień, pszenżyto, owies, ziemniaki i warzywa.
Widok na Czarnożyły
Tereny Gminy są czyste ekologicznie i posiadają korzystne warunki do uprawy zdrowej żywności. Większość użytków rolnych stanowi własność prywatną. Na obszarze Gminy istnieją korzystne warunki do uprawy warzyw, rozwoju sadownictwa i rozwinięcia hodowli bydła mlecznego i opasowego.
Według Powszechnego Spisu Rolnego z 2010r. (ostatnie dostępne dane), w gminie Czarnożyły funkcjonowały 792 gospodarstwa domowe, z których większość czerpała dochody z działalności rolniczej (ok. 97%).
Wszystkie gospodarstwa rolne w gminie są gospodarstwami indywidualnymi. Niemalże wszystkie (97%) prowadzą działalność rolniczą. Większość gospodarstw, w których prowadzona jest działalność rolnicza stanowią te o powierzchni od 1 do 5 ha (46%) oraz od 5 do 10 ha (31,6%).
Szacunkowe struktury upraw [ha] – (2010r.)
Szacunkowe struktury upraw [ha] - (2010 r.)
OGÓŁEM | 758 |
Zboża razem | 653 |
Zboża podstawowe z mieszankami zbożowymi | 652 |
Ziemniaki | 662 |
Buraki cukrowe | 7 |
Rzepak i rzepik razem | 6 |
Strączkowe jadalne na ziarno razem | 0 |
Warzywa gruntowe | 45 |
Użytki rolne według klas gruntów (2003 r.)
Klasa | Powierzchnia |
II | 137,32 |
III | 1355,78 |
IV | 2858,30 |
V | 722,60 |
VI | 103,00 |